2016 m. vasario 5 d., penktadienis

Studijų laiku užduoti darbai verčia keisti ir požiūrį

Rašto darbų rengimas komandoje: kaip elgtis?

Jei tapote studentu, tik laiko klausimas, kuomet teks ruošti rašto darbą. Maža to, tik laiko klausimas, kuomet teks ruošti rato darbą komandoje. Ir nors rasto darbai komandoje sudaro tik nedidelė dalį visų rašto darbų, tai dar nereiškia, jog į šią užduotį galima žiūrėti pro pirštus – šiems darbams keliami didžiuliai reikalavimai, kuriuos yra būtina atitikti tuo atveju, jei norite gauti puikų įvertinimą. Nesunku pastebėti, kad tokia užduotis ne vienam studentui kelia tikrą siaubą – dažnas tvirtina, kad  paruošti rašto darbą individualiai, yra kur kas paprasčiau, nei tuo atveju, jei tampa 4 ar 6 asmenų komandos dalimi. Tačiau tokios nuostatos gali egzistuoti tik dėl vienos priežasties – nesugebėjimo tinkamai planuoti komandinį darbą. Tad kaip elgtis, kad užduotis paruošti rašto darbą komandoje, nesukeltų jokių sunkumų? Belieka tik pastebėti, kad susipažinus su šiais patarimais,  rašto rengimo darbas taps kur kas lengviau įveikiama.
Nuspręskite, koks darbo modelis bus pasirinktas
Bene vienas svarbiausių dalykų, kurį reikėtų padaryti pirmiausia, tai – nuspręsti, koks darbo modelis bus pasirinktas. Na, o kokius modelius galite rinktis šiuo atveju? Viskas labai paprasta  - egzistuoja vos dvi galimybės rinktis. Pirmoji – darbą atlieka vis komandos nariai susitikimų metu, antroji – kiekvienas komandos narys nusprendžia, kurią rašto darbo dalį ruoš. Tačiau bene įdomiausia yra tai, jog ir vienas, ir kitas pasirinkimas turi tam tikrų privalumų: štai,  pavyzdžiui, tuo atveju, jei pasirinksite pirmą atvejų, jūsų lauks tokie privalumai: visi komandos nariai turės galimybę nuolat dalyvauti rašto darbo rengimo procese, bei susipažinti su visa būtina informacija, neatitrūkti nuo nei vienos rašto darbo dalies. Na, o antrojo pasirinkimo privalumai yra tokie: komandos nariams neteks derinti susitikimų laiko, o kiekvienas iš jų darbą ruošti galės jam patogiu  metu.

Taip pat skaitykite:


Nuspręskite, kaip dalinsite darbo krūvį

Ar žinote, kokia yra viena dažniausių nesutarimų, kurie kyla tarp komandos narių, priežastis? Tai – nelygiai paskirstytas darbo krūvis. Svarbu pabrėžti, kad būtent šiam etapui iš tiesų turite skirti labai daug dėmesio, nes po lygiai paskirstyti laukiantį darbo krūvį – labai sudėtinga užduotis. Taip yra todėl, jog rašto darbai, o tiksliau jų rengimas, susideda iš daugybės pačių įvairiausių veiksmų (informacijos surinkimo bei palyginimo, redagavimo, praktinės dalies paruošimo, tyrimo  atlikimo, diagramų paruošimo, išvadų rašymo ir pan.), o tam, kad visa tai būtų padaryta, reikia įdėti labai nevienodą kiekį pastangų. Būtent dėl šios priežasties verta pasistengti, kad kiekvieno studento indėlis būtų apylygis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.